lördag 13 april 2013

Drömhjärta av Cecilia Sanmartin

Köp den på Adlibris,
Bokus eller CDON

"Träden hängde drömmande över våra huvuden och sträckte ibland ut sina grenar för att snudda vid biltaket till hälsning."
"Jag måste ut i solen och vinden, bort från den här förödmjukande scenen, där jag alltid kom tvåa."
"En man lämnade själen i dörren tillsammans med sin hatt, och hämtade ut den oskadd i slutet av kvällen. När en kvinna väl förlorat sin själ kunde hon aldrig få den tillbaka."
"Med varje ljuvlig tugga fläsk tillkännagav vi vårt hat mot Castro och kommunistpartiet, som en privat gastronomisk kontrarevolution."
"Och att bo någon annanstans än på Kuba var samma sak som att säga att jag skulle flytta till månen."
"Vi satt i köket, utan någon mat att laga, och väntade på att dagarna skulle gå och världen gå under."
"Amerikaner förstår inte fina vinkar om att de bör ta ett steg tillbaka. De jagar ifatt en med sina frågor och sin storögda nyfikenhet, som om de har rätt att få veta allting."
"Jag är en pappersdocka, platt och tom, och låtsas vara som alla andra bara för att jag är trött på att förklara varför jag inte är det." 
"Men det ska jag säga dig, att det är mycket lättare att sova med ett hjärta som värker av hemlängtan än en mage som värker av hunger."

Nora och Alicia är kusiner och växer upp på Kuba tillsammans. De drömmer om framtiden tillsammans och lever att bra och obekymrat liv med gemensamma släktmiddagar och lata dagar på stranden. Men när Castro tar makten över Cuba så förändras allt. Alicias pappa väljer att stanna kvar med sin familj på Kuba och kämpa mot Castro medan Noras pappa ansöker om visum till USA. Noras familj bosätter sig i Kalifornien och börjar sakta men säkert anpassa sig till livet i USA. Nora saknar Alicia oerhört mycket och tillslut får de kontakt med varandra igen genom att skriva brev till varandra. Livet på Kuba är mycket tufft för Alicia. Hon gifter sig med sin barndomskärlek som inte bara stödjer Castro och revolutionen utan är dessutom svart. Detta leder till att hon blir utstött av sin egen familj. Nora lever ett behagligt liv i USA där hon väljer att studera till lärare. Skillnaderna mellan Nora och Alicias liv är enorma men tilliten och kärleken till varandra är fortfarande stor. En dag väljer Nora att återvända till Kuba men det är inte mycket som är sig likt, inte ens Alicia.

Den här boken har vi läst med Bokbubblarna (ett gäng bloggare som träffas och pratar böcker). Boken är mysig och jag tycker den var bra. Jag upplever dock att den hela tiden går på sparlåga, den biter sig inte fast på något sätt utan lunkar på i stilla takt. Det är inget fel i det, men jag hade förväntat mig något annat. Det ligger också ett mycket romantiskt skimmer över hela boken, både över hur landet Kuba upplevs och framställs plus  de olika relationerna, vilket kan gör att den får en liten, liten känsla av romantisk kiosklitteratur över sig. Omslaget på boken är dock oerhört läckert.


Första meningen i boken: "Värmen är det jag älskar mest, hur den tränger sig in och sprider sig ut i fingertopparna och tårna tills det känns om jag är en del av solen, som om den växer inuti mig."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥
 
Originaltitel: Ghost heart
Översättare: Torun Lidfeldt Bager
Förlag: Bazar Förlag
Bandtyp: Pocket 
Utgiven: 201203
Antal sidor: 422
ISBN10: 9170281955
ISBN13: 9789170281952

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Mettes pocketblogg, Bokblomma, Feministbiblioteket, Och dagarna går..., Enligt O och What you readin?

Inga kommentarer: