fredag 13 augusti 2010

Harry Potter och hans världar

Harry Potter och de vises sten
Här möter vi Harry Potter under hans första skolår på Hogwarts, internatskolan för trollkarlar och häxor. Han tar sig igenom en rad utmaningar med hjälp av sina vänner, Ron och Hermione, för att nå de vises sten, som kan ge ett evigt liv. Potter möter här trollkarlen lord Voldemort för första gången som även han är ute efter de vises sten.

Harry Potter och hemligheternas kammare
Här möter vi Harry under hans andra skolår på Hogwarts. En rad hot och attacker mot de som inte är fullblodstrollkarlar inträffar på skolan. Harry och hans vänner hittar vägen till Hemligheternas kammare. Där möter Harry Tom Dodle, senare kallad Voldemort. Tiden är förskjuten 50 år bakåt och en kamp utspelas mellan Harry och Tom.

 
 
 
 
Harry Potter och fången från Azkaban


Här möter vi Harry Potter under hans tredje skolår på Hogwarts. En fånge rymmer från Azkaban och sägs vara efter Harry så fångvaktarna från Azkaban, som kallas dementorer, skall vakta skolan. När man kommer nära dem så försvinner alla glada känslor och minnen.

 
 
 
 
 
 
Harry Potter och den flammande bägaren

Här möter vi Harry Potter under hans fjärde skolår på Hogwarts. Under sommarlovet får Harry följa med familjen Weasley på världsmästerskapen i quidditch (kvastflygning) där Mörkrets märke visar sig. Under det kommande skolåret så kommer det att ske en trekamp med två andra trollkarlsskolor från Europa. Harry är en av dem som får representera Hogwarts.

Harry Potter och Fenixordern


Här möter vi Harry under hans femte skolår på Hogwarts. Men skolåret blir inte sig likt då Dolores Umbridge från Trolldomsministeriet blir överinkvisitor på Hogwarts och försöker att ändra på det mesta på Hogwarts. Harry startar nu upp Dumbledores armé.


 
 
 
 
Harry Potter och halvblodsprinsen


Här möter vi Harry Potter under hans sjätte skolår på Hogwarts. Harry får nu privatlektioner av Dumbledore om Voldemorts liv. Han och Dumbledore ger sig ut på jakt efter en horrokrux, som Voldemort skall ha gömt en del av sin själ i, för att förstöra den.

 
 
 
 
Harry Potter och dödsrelikerna


Här möter vi Harry när han skulle gått sitt sjunde år på Hogwarts. Men Harry återvänder inte till Hogwarts utan ger sig ut på jakt efter de resterande horrokruxerna (delar av Voldemorts själ) tillsammans med Ron och Hermione.

 
 
 
 
 
Jag har under sommaren som sagt var läst alla böckerna i serien om Harry Potter. Tidigare hade jag endast läst de tre första för min son för flera år sedan. Jag minns att jag då inte tyckte att de var så roliga att läsa högt, men det är desto bättre läsning tyst för sig själv. Jag har tidigare även sett filmerna och tyckt att de varit bra, men böckerna är klart mycket bättre. I filmerna får man ju inte med allt. Jag fick en mycket större förståelse för vissa saker eftersom de missat att ta med en del i filmerna. Efter att ha läst alla böckerna så har jag skrivit ett "paper" om de olika varelserna i böckerna och dess koppling till sägner och myter. Kanske kan jag lägga ut den här sedan när den är godkänd. :-)

Inga kommentarer: