lördag 18 december 2010

Nattpatrullen av Sergej Lukjanenko

Köp den på Adlibris
"I språnget kallade jag på skymningen. Världen suckade och vek undan."
"Vårt mål är inte att förinta de mörka. Vårt mål är att bevara balansen. De mörka kommer att försvinna först när människorna besegrar ondskan inom sig. Eller så försvinner vi - om människorna föredrar Mörkret framför Ljuset."
"Om det existerar vampyrer, så existerar också djävulen, och om djävulen existerar, så existerar även Gud?"
"En del vampyrer bryter mot lagarna. Just därför behöver vi Nattpatrullen - för att se till att Avtalet respekteras."
"Fågeln flög upp och försvann genast in i skymningen, någonstans i de djupaste skikten."
"Det värsta som kan hända i krig är att börja förstå fienden. Att förså - är att förlåta. Men det har vi inte rätt till, sedan tidernas begynnelse saknar vi den rätten."
"Molnen hade dragit fram över staden med en fuktig vind som luktade rutten snö."
"Människor kan man knuffa åt olika håll, mot det goda eller mot det onda, de mörka låter sig luras genom sin gemenhet, sin självupptagenhet, sin hunger efter makt och ära. Och vi genom kärlek. På den punkten är vi som värnlösa barn."
"Den grumliga silhuetten lyfte från marken och jag gick in i den. Skymningen. Fotgängarna förvandlades till spöklika dimmoln, bilarna kröp fram som sköldpaddor, ljuset från gatlyktorna avtog, det kändes tryckande och tungt. Tysnad, ljuden övergick i ett dovt, knappt förnimbart brus."
"Den ångande silhuetten stannade framför mig. En tunga av dimma slingrade sig ut ur kroppen och sträckte sig mot mig."
"Regnet i den andra världen stank av ammoniak och brandrök."
"Mot Mörkret, inte för Ljuset. Inte för Ljuset, utan mot Mörkret."
"För honom är världen en grå enfaldig fårskock. De mörka är vargarna som stryker omkring och väljer ut de fetaste lammen. Och själv är han vakthunden, oförmögen att se herdarna, förblindad av rädsla och raseri springer han från sida till sida, ensam mot alla."
"Skymningen är en omättlig sköka som glädjer sig åt alla besökare."

Jag blev väldig lockad av att läsa boken när jag läste alla lovord som den fått runt om i världen. Eller vad sägs om: "Star Wars möter vampyrerna i Moskva. - New York Times" och "Enastående! En häpnadsväckande blandning av Dostojevskij och Dawn of the Dead! - New Statesman".
Såhär i efterhand så borde jag kanske tänkt på att jag inte är något större fan av verken Star Wars, Vampyrer eller Dawn of the Dead, möjligtvis då Dostojevski. :-)
Boken tog mig väldigt lång tid att läsa, inte för att jag tyckte att den var dålig egentligen utan snarare att detta inte riktigt är min typ av böcker som jag gillar att läsa. Men om man gillar mörka fantasyböcker med vampyrer m.m. så är det här garanterat en bok som tilltalar er.

Första meningen i boken: "Rulltrappan rörde sig långsamt och gnisslande uppåt."

Mitt betyg: ♥ ♥

Originaltitel: Notjnor dozor
Översättare: Roger Karlsson
Förlag: Coltso
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201008
Antal sidor: 477
ISBN10: 9186437119
ISBN13: 9789186437114

3 kommentarer:

Boktradition sa...

Jag har varit väldigt nyfiken på Coltsos utgivning, men bara hunnit läsa en. "Den sista önskningen", tyckte mycket om den.

Trist att den här inte var bättre. Fast jag gillar ju iofs mörk fantasy så kanske ändå.. :) Drar mig lite för bokserier dock...den får ligga i tankarna ett tag

Cicci sa...

Gillar du mörk fantasy så tycker jag att du skall läsa den här. Tycker du inte om den så behöver du ju inte läsa fortsättningen. ;-)

Emmas Bokhylla sa...

Den har blivit liggande ett tag för min del, den är just nu stor och tung och otymplig, skulle behöva en halvdag i soffan alternativt sängen för att komma in i den ordentligt!