fredag 17 juni 2011

Det gränslösaste äventyret av Astrid Lindgren

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Jag hade några år, när jag slet och jobbade mycket och åt väldigt lite och samtidigt började jag tänka. Jag började se att världen inte var precis som den skulle vara. Tvärtom. Nästan allting var fel och människorna var olyckliga."
"Jag låg i min säng om kvällarna och läste och efteråt kröp jag ner under täcket och grät i förtvivlan och jag tänkte i förtvivlan att vad ska jag göra, vad ska jag ta mig till så att det aldrig mer blir krig!"
"Men då, just då, stod det i tidningarna om bokbålen i Berlin. Jag hade nog tidigare hört talas om en herre som hette Hitler men inte brytt mig särdeles mycket om honom. Inte förrän jag läste om bokbålen. Då visste jag. Då förstod jag att man inte kunde slå sig till ro och tro att världen skulle bli bättre."
"Ack, vilken magi, säger jag ännu en gång! Det finns ord och meningar, som lever sitt oförstörbara liv inne i mig än idag, ord och meningar som jag läste som barn och som öppnade hemlighetsfulla visioner av en styrka som inget man läst som vuxen någonsin förmått åstadkomma."
"Det man läste var vekligare än verkligheten och ändå så overkligt."
"Bristande läshunger hos ett barn föranleder inte heller tillnärmelsevis samma föräldraroro som bristande aptit på morgongröten, och ändå är det ett bra mycket allvarligare symptom, som borde få föräldrarna att sätta igång allehanda stimulerande åtgärder."
"En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollande landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje."
"Jag vill skriva för en läskrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel, när de läser."

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om någon kurslitteratur här, men ångrade mig efter att ha läst den här boken. Den är underbar! Det är en bok full av texter av Astrid Lindgren där hon skriver om litteratur och läsning och ger tips på hur man kan skriva för barn. Det finns även brev till bl.a. Barbro Lindgren och Katarina Taikon som Astrid skrivit när hon var förlagsredaktör. Mycket intressanta!Tänkte bara börja läsa boken, men det slutade med att jag satt och läste tills den var slut. Kurserna jag skall läsa under sommaren är Astrid Lindgrens författarskap 7,5 hp och Disney Studies - text, film  och fenomen 7,5 hp.

Första meningen i boken: "Astrid Lindgren hade ett livslångt kärleksförhållande med litteraturen."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Redaktör: Lena Törnqvist
Förlag: Eriksson & Lindgren
Bandtyp: Danskt band
Utgiven: 200709
Antal sidor: 134
ISBN10: 9185199966
ISBN13: 9789185199969

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Angos bok-och filmblogg,

6 kommentarer:

Boktokig Eva Boström sa...

Åh, den här boken vill jag läsa!

klok som en bok sa...

Låter jättespännande! Både boken och kurserna:-) Går du någon utbildning eller är det fristående kurser?

Cicci sa...

Jag studerar till lärare med inriktning svenska och har tänkt att jobba med de yngre eleverna. Men de här båda kurserna är sommarkurser som jag läser utöver min "vanliga" utbildning. De finns på Linnéuniversitetet och där har de har många trevliga kurser inom litteraturvetenskap. Har tidigare läst "Harry Potter och hans världar" och "Fantasylitteratur".

Emmas Bokhylla sa...

Ah, den har vill jag absolut lasa! Bara ditt inlagg fick mig att laaaangta!

Ango sa...

Jag läste kursen med Astrid Lindgren för ett par år sedan, och den är verkligen jätteintressant!

Gunnar Deckare sa...

Tack för det tipset! Den boken verkar
intressant. Jag visste inte att "Katitzi" brevväxlat med Astrid. Kan tänka mig att Astrid gillade Taikons böcker.