onsdag 15 juni 2011

I nöd och lust: en tvivlare försonas med äktenskapet av Elizabeth Gilbert

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Vi satt ute - barfota, daggfuktiga av den varma novemberluften - och drack vin och såg ett hav av stjärnbilder glimma över risfälten."
"Utifrån den ringlösa handen och hans spontana reaktion - trött medlidande - ställde jag snabbt en diagnos: skild."
"Det finns stunder i livet då en vanlig människas ansikte kan få något nästan gudomligt över sig, och det var vad som hände nu."
"Att resa därför att man inte får åka hem - därför att den ena faktiskt är förbjuden att åka hem igen - kan aldrig bli någon njutbar upplevelse."
"Och om det inte är kärlek, då får någon sätta sig ner med mig och förklara väldigt noga vad kärlek faktiskt är."
"När hon talade om honom var det som om ordet "make" gällde ett yrke, eller rent av en art, snarare än någon speciell älskad eller irriterande individ."
"Med sällsynta undantag är den ene mannen den andre lik."
"För min del hade jag alltid fått lära mig av min kultur att äktenskapet bör vara ett bördigt växthus där den romantiska kärleken kan blomstra och frodas."
"Det är nästan som om jag vore en kvinna av en helt ny art ( Homo vadvivill skulle den kunna kallas)."
"Äktenskapet begränsar den sexuella promiskuiteten och binder människor till deras sociala åtaganden, och därför är det en viktig byggsten i varje ordnat samhälle."
"Typ fem minuter efter att folk har börjat kräva rätten att välja hälft själv, av kärlek, så börjar de kräva rätten att skilja sig från denna hälft när kärleken har slocknat."
"Förälskelsen är inte riktigt samma sak som kärlek. Den är snarare kärlekens skumma kusin som alltid lånar pengar och aldrig lyckas behålla ett jobb."
"Förförelsen jobbar heltid som begärets assistent. Den bara luras."
"Ibland blir livet otrevligt och misslyckat. Vi gör så gott vi kan. Det är inte alltid vi vet vad som är bäst."

Det här är ingen skönlitterär bok utan mer en bok byggd på författarens egna upplevelser som blandas med fakta om giftermål och äktenskap. Man kan även säga att det är en sorts bekännelse av författarens rädsla inför äktenskapet. Boken tar vid där Lyckan, kärleken och meningen med livet slutar. Hon har alltså träffat Felipe och de är otroligt kära. Båda har tidigare misslyckade äktenskap bakom sig och har inga planer på att gifta sig igen, de är nöjda som det är. Men eftersom Felipe inte är amerikansk medborgare så ställer det till det för dem. De blir nu tvungna att gifta sig om de vill vara tillsammans mer och det här får Elizabeth att ta reda på så mycket som möjligt om äktenskapet i allt från att besöka familjer i Vietnamn till de senaste forskningsrapporterna. Det här är en bok som jag skulle rekommendera till blivande brudar eller de som är intresserade av äktenskapet, men det är ingen fortsättning på den tidigare boken trots att den tar vid där den andra slutade. Men jag gillar hennes sätt att skriva och hennes ärliga och härliga sätt att blanda oerhört personliga känslor med fakta.
Elizabeth Gilbert har tidigare skrivit Lyckan, kärleken och meningen med livet som är en av mina favoritböcker. Jag har skrivit om den här.

Första meningen i boken: "Sent en eftermiddag på sommaren 2006 befann jag mig i en liten by i norra Vietnamn."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Originaltitel: Committed
Översättare: Carla Wiberg
Formgivare: Linnea Måhlén
Förlag: Bonnier Pocket
Bandtyp: Pocket
Utgiven: 201101
Antal sidor: 303
ISBN10: 9174291564
ISBN13: 9789174291568

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Annas resa, Lingonhjärta

1 kommentar:

Gunnar Deckare sa...

En för mig okänd författarinna.

Låter kanske inte som en bok som jag skulle fastna för men man ska ju inte ha förutfattade meningar.