lördag 13 augusti 2011

Den glömda trädgården av Kate Morton

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Ett par svarta fladdermöss avtecknade sig mot den mörka himlen då ha gick nedför den rangliga trätrappan och över det daggvåta gräset."
"En katt med blank ljusbrun päls fixerade dem med en fientlig blick. Gångjärn gnisslade i en grind och sedan hördes steg."
"Det var en av de där heta och torra australiska värmeböljorna då dagarna tycks gå i varandra. Fläktarna vispar bara runt luften, syrsorna sirpar öronbedövande högt och att andas är en kraftanträngning."
"Mörkret utgjorde en sådan skarp kontrast till det starka solskenet utomhus att det var som att stiga över tröskeln till en annan värld."
"Huset var ett offer för tidens tand och en rad ägare som alla velat sätta sin prägel på det."
"Det skulle hon allt se till; äntligen hade hon svaren inom räckhåll, efter ett helt liv som skugga skulle hon bli en annan människa av kött och blod."
"En lättnadens tår hotade och hon grävde i sin omfångsrika handväska i hopp om att hitta en gammal pappersnäsduk för att hejda förrädaren."
"Hon kunde höra hjärtat slå i bröstet, inte längre en sparv utan en korp med breda starka vingar."
"En dimma hade blåst in med tidvattnet och när skymmningen sänkte sig över byn försvann all färg."
"Vetskapen om att man ska dö tidigt påverkar olika människor på olika sätt. En del får en mognad som vida överträffar deras ålder och erfarenhet. De accepterar lugnt sitt öde, utvecklar en änglslik och blid karaktär. Men hos andra bildas istället en liten kärna av is, som aldrig smälter riktigt."
"Ett sådant slöseri med tiden, att förlora en hel förmiddag till en knarrig gammal gubbe som ville fånga deras ansikts uttryck så att de också kunde hänga ensamma på en kall vägg."
"Hon kunde urskilja två gångar som slingrade sig fram och tillbaka likt snärningen på en irländsk danssko."
"Det är hemligheterna som gör människorna intressanta."

Den här boken gillade jag verkligen. Den utspelar sig under 1913, 1975 och 2005. I början trodde jag att det skulle bli lite rörigt men författaren väver samman handlingen på ett fenomenalt bra sätt. Boken innehåller både mystik, spänning och kärlek. Lite besviken dock att man så tidigt kunde lista ut hur det hela hängde samman. Ett extra plus i boken är de tre helt underbara sagorna som är med i boken och som även är en del av handlingen. Jag ser fram emot att läsa "I det förflutna" som kommer ut som pocket i december.

Första meningen i boken: "Det var mörkt där den lilla flickan satt hopkrupen bakom tunnorna, men hon gjorde som hon blivit tillsagd."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥ (+)

Originaltitel: The Forgotten Garden
Översättare: Louise Thulin
Formgivare: Anders Timrén
Förlag: Månpocket
Bandtyp: Pocket
Utgiven: 201004
Antal sidor: 417
ISBN10: 917001776X
ISBN13: 9789170017766

Läs vad andra bloggare skrivit om den:

Hyllan, Madeleines bokhylla, Pocketblogg, Bokstunder, PocketPinglorna, Enligt O,  Bokmalen, Ooof bok och Bokfjärilen

4 kommentarer:

Lotta - hyllan sa...

Himla bra var den!

Boklusen sa...

Jag gillade den också mycket! Den var lite rörig till en början, men sedan vande jag mig vid alla tidsbyten!

Agneta sa...

Inte kunde då jag lista ut tidigt hur det hängde samman..nåja det beror på vad man menar med tidigt för detta är en mastodontbok.
Intressant tyckte jag det var att läsa om hur de olika "klasserna" levde och vilka rättigheter dom tog sig p.g.a. pengar eller titel. En bra inblick i hur det kunde vara att leva på den tiden i Egland.
Denna berättelse älskar jag och väntar på pocketupplagan av "I det förflutna" som några nätvänner redan läst och det är enbart superlativer...:-)
Den gav mersmak så de ska nu läsa Den glömda trädgården :-)

Kramen, Agneta

Emmas Bokhylla sa...

Ja, den har gillade jag verkligen! Stracklaste! Dock tycker jag att framsidan ar i mesigaste laget.... ;-)