onsdag 20 juni 2012

Den hemliga dottern av Shilpi Somaya Gowda

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Hon ber en bön om att barnet ska födas innan det börjar ljusna för hennes man vaknar sällan före dess."
"De ser henne bara som en patient som behöver vård, ett stycke mänskligt maskineri som ska lagas och rengöras."
"Hon klarar inte av att stå och lyssna när de diskuterar bristningar och värkar som om det handlade om någon sorts övergångsriter."
"Solen är ett glödande, brandgult klot vid horisonten och byn har börjat vakna."
"Så fort hon börjar tänka på livet som växer i henne viftar hon bara bort det, ungefär som när hon sopar bort smutsen från golvet varje dag."
"I flera år har hon längtat efter det här ögonblicket, men nu när det äntligen har kommit lägger sig den gamla sorgen emellan."
Det kändes orättvist och kränkande att bli bedömd och blottad på det här sättet när de flesta par kunde bli föräldrar utan någon som helst lämplighetsbedömning."
"Att vara kvinna i Indien är något som inte riktigt går att beskriva."
"Det är monsunperiod. Regnet vräker ner utan uppehåll och de smala gatorna förvandlas till strida bäckar som för med sig allsköns bråte."
"Sinnesintrycken har också varit helt överväldigande: lukter som är så starka att det inte går att värja sig och hettan är nästan kväljande."
"En sak som hon lärt sig i livet är att handlingarna ibland måste komma före känslorna som man önskar att man får uppleva."
"Hon har försökt bli mamma så länge men hur man är mamma vet hon inte."
"Hon tänker inte längre lägga ner hela sin själ på något som aldrig kan tillfredställa hennes djupaste behov."
"Han ögon är glada och hoppfulla. Hennes är blanka av tårar."
"En bra sak med att stiga upp så tidigt är att toaletten inte har hunnit bli så full än."
"Det här är den allra bästa stunden på dagen: spänningen i att försöka komma med tåget, frihetskänslan när man hänger utanför medan det kör genom staden i full fart, att känna hur det blåser genom kläderna som redan är klibbiga av svett."

Det här är en känslosam bok om familjeband, moderskap och adoption. Vi får följa två kvinnors öden som vävs samman genom Asha som är deras dotter. Kavita bor i en Indisk by och föder en liten flicka som hon lämnar bort för adoption. Hon säger till sin man att barnet är döfött eftersom en flicka inte är mycket värd i en fattig liten by. Hon lämnar motvilligt bort sin flicka men intalar sig att hon får det bättre. Men minnet av den lilla flickan följer henne varje dag. Somer är barnläkare och bor i USA och är lyckligt gift med Krishnan som är från Indien. De vill ha barn men lyckas inte på egen hand utan bestämmer sig då för att adoptera. Att adoptera en liten flicka från Indien föll sig naturligt eftersom Krishnan är därifrån. Men för Somer blir det inte helt enkelt att vara mamma och hon älskar givetvis sin dotter men känner ibland ett visst utanförskap från henne och Krishnan. Eftersom de båda kommer från Indien verkar de ha så mycket gemensamt där hon inte platsar in. Asha växer upp och väljer att åka till Indien för att göra sin praktik och där väcks även tanken om hennes biologiska mamma och familj.

Den här boken grep tag i mig från första sidan och jag tyckte verkligen mycket om den. Författaren beskriver Indien och dess befolkning på ett gripande sätt. Jag som läsare kan verkligen se framför mig staden Mumbai och känna dess dofter. Vi får följa med både till getton och till de finare kvarteren. Det här är en bok som jag varmt rekommenderar till de som är intresserade av Indien och dess kultur men även om adoption och om att vara mamma. En känslosam och bra bok.

Första meningen i boken: "Det var när det började skymma som hon kände de första tydliga sammandragningarna och utan att säga ett ord till någon gick hon bort till ödehyddan."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Originaltitel: Secret daughter
Översättare: Ing-Britt Björklund
Formgivare: Mumtaz Mustafa
Förlag: Bokförlaget Forum
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201204
Antal sidor: 383
ISBN10: 9137137220
ISBN13: 9789137137223

På engelska:

Häftad

1 kommentar:

klok som en bok sa...

Låter som något jag ska sätta upp på läslistan!