onsdag 6 juni 2012

Läsa högt: en bok om högläsningens förtrollande verkan av Mem Fox

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Om nu högläsningen hade haft en sådan positiv inverkan på mitt barns liv och på hennes förmåga att lära sig läsa tyckte jag inte att det fanns någon anledning att behålla det för mig själv. Ja var tvungen att sprida det."
"Medan vi delar ord och bilder, idéer och åsikter, rytmer och rim, smärta och tröst, förhoppningar och fasor och stora livsfrågor som vi möter tillsammans på sidorna i en bok knyter vi via hjärnan och hjärtat an till våra barn och binds samman med varandra i ett hemligt sällskap knutet till de böcker vi har delat."
"Men om alla föräldrar förstod vilka enorma inlärningsfördelar högläsning medför och vilken glädje det ger dem själva att läsa högt, och om alla föräldrar - och alla vuxna som har hand om barn - läste minst tre sagor eller berättelser om dagen för de bra de har i sin närhet skulle vi förmodligen kunna utplåna analfabetismen på en generation. Vad finns det som hindrar oss? Låt oss försöka?"
"Första dagen i skolan är det nästan redan för sent att börja lära sig läsa. Så skrämmande är det faktiskt."
"Ju mer vi pratar med våra barn, desto intelligentare blir de."
"TV:n talar inte med barnen - den talar till dem och de kan inte svara, inte samtala med den, och det är just genom att samtala som man lär sig språket."
"Den bästa tidpunkten att börja läsa högt för sina barn är den dag de föds."
"Om barn inte redan på ett tidigt stadium får lära sig hur man koncentrerar sig - eller varför - under en hel berättelse kommer de aldrig att slå sig ner för att lyssna på eller läsa en bok."
"Men vi får aldrig glömma att läsa betyder att ha förmågan att få fram betydelsen i vad det står, inte att ha förmågan att få fram ljuden."

Den här boken läste jag för några år sedan och minns att jag verkligen tyckte om den. Nu har jag läst den igen och tycker lika mycket om den fortfarande. Jag älskar högläsning och är lite av en eldsjäl när det gäller det. Jag har precis skrivit ett fördjupningsarbete om högläsning som jag ska använda mig av i mitt examensarbete.
Mem Fox är barnboksförfattare, men tyvärr finns det inga av hennes böcker översatta till svenska än. Hon har ett brinnande intresse för just högläsning. Hon arbetar även på universitet där hon undervisar blivande lärare om hur de ska arbeta med läsning och skrivning.
Boken är riktad både till föräldrar och pedagoger. Hon tar upp varför högläsningen är så viktig att börja med när barnen är små och hur man kan göra högläsningen intressant. Hon hävdar bland annat att man bör läsa tre berättelser om dagen för sina barn. Många verkar ha känt sig provocerade av detta, av vad jag kan läsa på nätet, eftersom det kan uppfatts som om det läggs krav på föräldrarna att hinna med det bland alla andra aktiviteter. Men personligen tycker jag inte det är så mycket med tre berättelser. Om barnen går på förskola så läser de förhoppningsvis minst en berättelse om dagen där och sedan så läser man två innan barnen somnar.
Boken är skrivet på ett enkelt och lättförståligt språk med härliga bilder om just högläsning. Jag rekommenderar verkligen den här boken till alla småbarnsföräldrar och pedagoger som arbetar på förskolan eller inom sex-års verksamhet i skolan.

Första meningen i boken: "1975 kom vår dotter Chloë hem från skolan i upphetsat tillstånd och sa:"Jag kan läsa!"

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Översättare: Meta Ottosson
Illustratör: Judy Horacek
Formgivare: Lisa Sjölin
Förlag: Kabusa Böcker
Bandtyp: Pocket
Utgiven: 201006
Antal sidor: 130
ISBN10: 9173551376
ISBN13: 9789173551373

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
JoS blogg, Jennys barnboksblogg, Läslusens läslogg och Bokguldet

1 kommentar:

Fru E sa...

Ja, visst är den helt underbar! Lite överdriven, men vad 17! Mem Fox sprider entusiasm och läsglädje!