tisdag 13 november 2012

Herr Grums och Trollberget av Andy Staton

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"I samma stund svepte ett fruktansvärt, klagande ljud förbi med vinden, och det lät som när man drar en ostämd operasångare över en svart tavla."
"Långt, långt bort från Stora Pimplarby och ännu längre bort åker vi, över de frosttäckta fälten och bäckarna, tills vi kommer till en plats där snön faller som Frankensteins mjäll och vinden tjuter som när Dracula slår stortån i kaffeborden."
"Han stack in en hand under sin lortiga skrud och drog fram en näve ångande kycklinginälvor."
"Men deras mod kunde lika gärna ha förvandlats till gröt och blivit uppäten av Tvivlets Björnar om de hade vetat vem som just då satt och spionerade på dem."
"Han hade fett hår, eftersom han bara använde billigt schampo, och som alla riktiga jättar bar han på en knotig träklubba med en spik tvärs igenom."
"Fåglarna sjöng, solen sken och en död blomma på Gammelfarmors fönsterbräda vaknade till liv igen och börja utveckla gyllene päron."

Herr Grums och hans hemska kompis Wille Willhelm den tredje har inte setts till på länge och allt har varit frid och fröjd i Pimplarby. Men en dag när fru Fröjd är uppe på Trollberget för att plocka lite örter blir hon attackerad av några konstiga varelser. Allan Knapp tror att det är troll som har attackerat fru Fröjd. Polly och Fredag bestämmer sig för att ta reda på vad det är som händer uppe på Trollberget. Givetvis har Herr Grums någonting att göra med det som händer uppe på Trollberget..

Det här är tredje boken om herr Grums och den är precis lika tokig och rolig som de andra böckerna. Man behöver inte läsa dem i ordning eftersom böckerna inte bygger på varandra. Men själv vill jag gärna läsa alla serier i den ordningen de ska vara ändå. De här böckerna passar inte till högläsning eftersom då missar man bilderna och de olika teckensnitten i boken som är gjorda för att passa in på lämpliga ställen. De flesta elever från åk 2 till åk 5 som jag vet har läst de här böckerna älskar dem.

 De andra böckerna i serien om Herr Grums:
  1. Du är en gräslig man, Herr Grums!
  2. Herr Grums och kakmiljonären 
Första meningen i boken: "Det var mitt i smällkalla vintern och den lilla staden Pimplarby var täckt av ett tjockt lager is och snö."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Originaltitel: Mr Gum and the Goblins
Översättare: Helena Olsson
Illustratör: David Tazzyman
Förlag: Argasso bokförlag
Bandtyp: Kartonnage
Utgiven: 201109
Antal sidor: 180
ISBN10: 9186579231
ISBN13: 9789186579234

Läs vad andra bloggare skrivit om boken:
Boktokig och Skattkistans blogg

På engelska:

Häftad


Inga kommentarer: