onsdag 26 december 2012

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Den starka sinnesrörelsen fick gumman att göra korstecknet lite hur som helst, blanda ihop Sonen med Den helige ande, svära en aning samt gå och hämta ett verktyg i skjulet."
"En egendomlig, sorgsen clown som underhöll sin publik, stammade inför kassörskorna och som fick hennes hjärta att dra ihop sig."
"Det som han såg där, i sjukhussängen, fick hjärtat att brista på honom."
"Hon var lycklig. Han var där. Där på riktigt. Bara hennes..."
"De bredde ut en duk på golvet och Philibert Vadvardetnuhanhette dukande."
"Det var bara ett litet kvidande först, som om någon just hade nypt till honom, sen gav hela kroppen efter. Han började darra från topp till tå, bröstet vidgades till dubbel storlek och släppte ifrån sig en avgrundsdjup snyftning."
"Han föll ner i ett hål igen den där natten, men inte i sin bardoms hål. Ett annat."
"Kort sagt, det luktade svett och vilddjur där inne..."
"Hon var som en insekt, dragen till ljuset och folkmassornas varma blod."
"Hon höll på att gå sönder av ensamhet."
"En gammal eftersmak av övergivenhet kändes i munnen igen..."
"Men lust hade hon. Lust till allt bara man inte tvingade henne till något..."

Det här är en berättelse om fyra människor vars livsöden vävs samman. Det är Philibert som säljer vykort och som har en otroligt stor lägenhet mitt i Paris. Hans inneboende Franck jobbar som kock och tar ofta hem olika tjejer och festar mycket. Men varje söndag åker han och hälsar på sin mormor Paulette på sjukhemmet. Han har vuxit upp med sin mormor och har nu dåligt samvete för att han inte kan ta hand om henne. Camille bor även hon i huset och Philibert tar hand om henne när han hittar henne sjuk och alldeles febrig och nedkyld. Camille flyttar till slut in med Philibert och Franck. Camille och Franck utvecklar en sorts hat- och kärleksrelation. Francks mormor Paulett flyttar även hon in och Camille tar hand om henne och en stark vänskap utvecklas mellan de båda kvinnorna.

Det här är först och främst en bok om relationer och det är mest dialoger i boken, vilket jag emellanåt kunde uppleva som lite jobbigt att läsa. Men till slut kom jag fram till att den här boken är som en teaterpjäs om man jämför med att de flesta andra böcker är som filmer och då kändes det faktiskt lite lättare att läsa. Boken var mycket gripande emellanåt och i slutet fällde jag även en liten tår, vilket inte hör till vanligheterna när jag läser en bok. Ibland var boken riktigt bra medans jag då och då även kunde uppleva den som lite långtråkig så den hamnar på ett mellanbetyg.

Första meningen i boken: "Paulette Lestafier var inte så tokig som folk sa."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Formgivare: Marina Mattsson
Förlag: Bonnier pocket
Bandtyp: Pocket
Språk: Svenska
Utgiven: 200705
ISBN10: 9100116483
ISBN13: 9789100116484

Läs vad andra bloggare skrivit om boken:
Boktoka, Bookis, En vandring i bokens värld, Boktimmen, Böcker med mera och Hyllan

  Finns även i andra format:

1 kommentar:

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Jag tyckte den här var underbar, speciellt föll jag för Philibert, tyckte han beskrevs så bra.