lördag 11 februari 2012

Ikonen i fickan av Owe Wikström

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Nu kommer hus som ser ut som kullvälta mjölkpaket i sina grälla färger; ett slags visuell nedsmutsning."
"Långa tågresor i tysta kupéer är vilsamma för själen."
"Att berätta om vart man reser - eller inte vill resa - säger alltså något om vem man är."
"Först när de har tagit sig iväg och förverkligat sin dröm inser de värdet av den egna världen, den svenska ordningen, den svenska naturen på sommarnätterna, familj och enkel vänskap. Nästan alla idealiserar sina resor."
"De rika blir alltmer globaliserade och de fattiga alltmer lokalt bundna."
"Genom att förbereda, färdas - och sedan minnas sin resa - blir man synlig, slipper försvinna i mellanmjölkens vaga landskap."
"Det tycks vara så att det inte längre är en plats som är det viktigaste i resan - utan att man där kam maximera sin upplevelse. Fokus är vare sig natur, historia eller kultur; utan snarare kroppens sensationer. Resenären vill erfara att han finns."
"För många senmoderna människor tycks jakten på nya upplevelser vara viktigare än långsiktiga mål, strategiskt tänkande och planering."
"Resan inåt har inga vackra kataloger och här finns inga extrapriser. Det finns inga sista minuten-erbjudanden."
"Genom att fylla sitt liv med sådant som inte är materiellt, starka minnen, snarare än att skaffa nya möbler eller prylar ökar man sin chans att vara med om något unikt: "Då har jag levt."
"De ortodoxa prästerna i Egyptens öken talar i Nokia-telefoner och den thailändska kocken i Sankt Petersburg kollar regelbundet sin e-post. Det exotiska, vart tog det vägen?"
"Det är icke sagt, att han har levat länge, han har blott varit länge till."

Att resa tycker de flesta utav oss om och under min resa till Egypten så läste jag den här boken. Boken handlar nämligen just om att resa. Författaren tar upp både den yttre och den inre resan. Han resonerar kring om den yttre resan som vi gör även kan leda till en inre resa. Vad är det egentligen som driver oss till att vilja resa? Flyr vi eller söker vi något? Boken är skriven i små korta kapitel och är mycket lättläst även om ämnet ibland kan bli lite djupt. Men boken är skriven med glimten i ögat och visst känner man igen sig emellanåt. Jag gillar författarens filosofiska tänkande och de olika resonemang som han tar upp.
Av samma författare har jag tidigare läst Sonjas godhet som jag tyckte väldigt mycket om. Du kan läsa om den här.

Första meningen i boken: "Snön som kom för ett par dagar sedan har nästan försvunnit."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Förlag: Natur & Kultur
Bandtyp: Pocket
Utgiven: 200605
Antal sidor: 254
ISBN10: 9127114473
ISBN13: 9789127114470

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Kulturen och Ladies and the books 

Inga kommentarer: