torsdag 12 maj 2011

Från fabler till manga av Ann Borglind & Anna Nordenstam

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Eftersom barnlitteratur förändras över tid och ser olika ut i olika länder och inom olika kulturer är det viktigt att den läses utifrån sitt historiska och kulturella samanhang, att den betraktas som en konstruktion som hela tiden förändras och att den ges en chans till att öppna nya och okända världar, såväl för stor som för små."
"Lindgren har sagt att hon vill visa att man som Pippi kan ha makt utan att missbruka den."
"Det är inte Pippi som berättar i böckerna utan det gör en utomstående, begränsat allvetande berättare. Läsaren får aldrig följa Pippis egna tankar och känsloutryck. Allt vi får veta om henne får vi veta genom hennes tal och handlingar."
"Begreppet ungdom är en förlängning av barnperioden och tänks ofta som en mellanperiod till vuxemtillvaron."
"Att vara ung och söka efter sin identitet är den vanliga tematiken i modern ungdomslitteratur."

Som blivande lärare i svenska och med ett stort intresse för litteratur så känns den här boken given i min bokhylla. Boken består av nio kapitel och i slutet av kapitlen är det en fördjupning av en författare som knutits an till kapitlet och  som ett exempel ser vi  kapitlet "Bilderböcker och serier - fördjupning Tove Jansson".  Efter varje kapitel så är det även ett didaktiskt uppslag med tips för lärare. Boken består även av en del bilder i både färg och svartvitt vilket livar upp boken lite. Boken tar upp otroligt många böcker, dock är det inte så mycket om varje bok utan mer fokus på genren och vissa författare. Jag fick faktiskt en del nostalgiförnimmelser av böcker som jag läst för länge sedan och så gott som glömt bort. Vill man ha en bok med en bred överblick över barn- och ungdomslitteraturen genom tiderna och med lite lektionstips så är den här något för dig.

Första meningen i boken: "Från fabler till manga är en bok om barn- och ungdomslitteratur."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Förlag: Gleerups
Bandtyp: Häftad
Utgiven: 201011
ISBN10: 9140652041
ISBN13: 9789140652041

Inga kommentarer: