söndag 25 september 2011

Min bästa storstadssemester

Min bästa storstadssemester kommer vara den när jag åker till Paris. Jag kommer åka dit medans våren gör sitt intågande i staden. Att möta våren i Paris är något av en dröm för mig, att få känna staden vakna till liv efter en kall vinter. Jag bokar en weekendresa med Ving och med ett par bekväma promenadskor i bagaget ger jag mig i väg. Vad tänker jag då hitta på när jag är i Paris?

Dag 1

http://www.fotoakuten.se
Jag tänker börja med att ta mig ner till floden Seine som sakta flyter genom Paris. Där promenerar jag först längs med floden för att uppleva den rika gatukultur med gatumusikanter och konstnärer som finns utmed floden. Därefter kliver jag på en flodbåt för att ta mig igenom Paris och se dess sevärdigheter på avstånd.

http://www.fotoakuten.se
Sedan bär det av till Louvren. Efter att ha läst Da Vincikoden av Dan Brown så känns det som ett måste att besöka Louvren för att bland annat titta på den berömda målningen Mona Lisa utav  Leonardo da Vinci. Den Egyptiska konsten i form av smycken och statyer är något som jag gärna också vill hinna se.

Dag 2

http://www.fotoakuten.se
Jag börjar dagen med att promenera till Place de la Concorde för att bland annat beundra den 75 m höga obelisken som är en gåva till Frankrike från Egypten. Under franska revolutionen var det här platsen som giljotinen stod, där bland annat Marie-Antoinette och Ludvig XVI halshöggs. Därefter letar jag upp en uteservering där jag sätter mig och njuter av det hektiska livet i Paris och känner dess historiska vingslag samtidigt som jag njuter av de nybakade chokladcrossianterna.

http://www.fotoakuten.se

Därefter så blir det ett besök på den berömda Moulin Rouge som betyder "Röda kvarn" på franska. Den grundades 1889 och det var här cancan slog igenom på allvar.

Dag 3


http://www.fotoakuten.se
Dagen börjar med ett besök till katedralen Notre Dame, som är den gotiska arkitekturens mästerverk. Här lät sig Napoleon Bonaparte krönas till kejsare. Jag beundrar dess skönhet med de vackra skulpturerna och glasmålningarna.

http://www.fotoakuten.se/
Jag fortsätter i Napoleons fotspår mot Triumfbågen som han lät bygga för att fira sina segrar. Det är i dag en symbol för Frankrikes fältslag, segrar och frihet.


http://www.fotoakuten.se
Värdens mest berömda radiomast får bli det sista jag besöker i Paris. Eiffeltornet är 321m högt och består av 1 652 trappsteg. Här är det mycket folk och jag stannar många timmar för att även få se ett upplyst Paris på kvällen. Det är en fantastisk upplevelse att äntligen få se och gå upp i Eiffeltornet som man endast sett på bild.

Det här kommer att bli min bästa storstadsemester någonsin!:-)

Boktips inför din resa till Paris:

Här får du följa fyra udda
personer under ett år i Paris.
Vi får följa vänskapen mellan
portvakten Renée och tolvåriga
flickan Paloma i ett av Paris
finare kvarter.
Den här boken är ett "måste" om
du tänkt besöka Louvren.
En bok i rasande tempo.


2 kommentarer:

Agneta sa...

Hej, Cicci!
Gå förbi Moulin Rouge, ta andra tvärgatan till höger och stanna upp...vid foten av berget där en av de i särklass vackraste byggnaderna finns: Sacre Coeur och den så berömda Place de Tertre med alla konstnärerna som målar av dig! Det är obetalbart att stå nere vid trapporna och fundera över om det blir liften upp eller promenad...!

Men ska du till Paris...fyll plånboken, ät o drick på små fik i de billiga kvarteren annars blir du ruinerad...;-)
Trevlig resa, virtuell/reell...
Kram, Agneta

Emmas Bokhylla sa...

Ah, Paris!
Jag alskar Paris, bara strosa omkring, dricka varm choklad, senare pa dagen lite vin, pa nagon trevlig bistro, titta pa folk, vandra runt i Notre Dame (ar extremt foralskad i Notre Dame), kopa roliga sma grejor fran forsaljarna nere vid floden, shoppa loss i sma butiker... AH, vilken Parislangtan jag fick just! Det var mer an tio ar sedan jag var dar sist och anda, anda, sa kanns det som om det ar en av de harligaste platserna i varlden! Pariiiis!