onsdag 31 oktober 2012

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Om man alltid är lydig och snäll mot dem som är elaka och orättvisa kommer ju onda människor alltid få som de vill."
"När ni i stället för vidbränd gröt stoppar bröd och ost i dessa barns munnar föder ni kanske deras usla kroppar, men tänk bara hur ni låter deras odödliga själar svälta!"
"Men om inte frihet - ge mig åtminstone en ny sorts träldom, ett nytt arbete!"
"Genom att låtsas mildra er tidigare kränkning sticker ni ytterligare en kniv i ryggen på mig!"
"Infångad mot er vilja kommer ni att glida ur mitt grepp som en flyktig doft - ni kommer att försvinna innan jag hunnit andas in er."
"Naturen var min familj nu. Jag var gäst i hennes hus."
"Fåglarna sjöng dagens sista sånger. Jag tyckte att jag var riktigt lycklig och överraskade mig själv med att börja gråta av längtan efter det jag lämnat bakom mig."
"Att leva med andras värme och aktning är som att sitta i ett lugnt och behagligt solsken, rofyllda känslor växer och blommar under strålarna."

Jane är en föräldarlös flicka som växer upp hos sin elaka moster och sina kusiner (den här delen påminner en hel del om Askungen) men blir vid ca 10 års ålder ivägskickad till en internatskola. Där går hon i flera år och därefter arbetade hon även där som lärarinna i några år. Men efter ett tag börjar Jane att längta efter frihet och är trött på alla de dagliga rutinerna som är lika dag ut och dag in. Hon sätter in en annons i tidningen och blir erbjuden en tjänst som guvernant för en liten flicka på godset Thornefield. Mr Rochester är godsets gåtfulle ägare. Jane dras mer och mer till Mr Rochester men han har mörka hemligheter och det händer mystiska saker på godset. Det här är givetvis en kärlekshistoria men ingen i rosa skimmer så de lite mörka bilderna bidrar till att få till den rätta stämningen och likaså känslan till den engelska landsbygden.

Jane Eyre är en sådan där bok som jag egentligen inte vet om jag har läst hela boken eller inte. Men jag vet att jag har läst mycket om den genom åren och jag har även sett tv-serien som gick för många år sedan. Vi läste även stycken ur den när jag studerade Litteraturvetenskap både på Komvux och på Högskolan, men nu har jag äntligen läste hela boken, fast då som en grafisk roman. Originalet kom ut 1847 och har tryckts i många olika upplagor men det här är första gången som serie. I början av boken förekommer ett rikligt persongalleri och i slutet ett författarporträtt, familjen Brontës släktträd och ett brev skrivit av Charlotte till en av sina förläggare. Jane Eyre ingår i Klassiska seriealbum och jag har tidigare läst Macbeth av William Shakespeare och jag älskar det här konceptet med att ge ut klassiker i grafisk form. Det kan ge klassikerna en helt ny publik, kanske de som inte läser klassiker i vanliga fall men som nu blir nyfikna tack vare att den är tecknad.

Första meningen i boken: "Norra England, tidigt 1800-tal."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Originaltitel: Jane Eyre
Översättare: Helena Olsson
Illustratör: John M. Burns
Illustratör: Terry Wiley
Förlag: Argasso bokförlag
Bandtyp: Danskt band
Utgiven: 201112
Antal sidor: 141
ISBN10: 9186579290
ISBN13: 9789186579296

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Lyrans Noblesser, Jennies boklista, Schitzo-Cooie´s bokblogg, Barnboksprat, A room of my own och Ikon 

2 kommentarer:

Eli sa...

Åh vad kul! Älskar boken men visste inte att den fanns som seriealbum. Blir jättesugen på att läsa den själv.

Julia sa...

Jag har också läst Machbeth i det här serieformatet, och jag älskar det! Blir jättesugen på att få tag i en version av Jane Eyre nu! :)