onsdag 17 oktober 2012

Jätten på Jämreborg av Eva Ibbotson

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Och det arbete hon fick var på ett pensionat för ovanliga personer som hon själv: hemlösa häxor och trötta trollkarlar och sorgsna sjöjungfrur som måste ta vanliga jobb därför att trolldomens tid verkade vara över."
"Hon kysste en groda som hon fick se i en zooaffär, för hon trodde att den skulle förvandlas till en prins, men det var fel sorts groda och hon fick otäcka blåsor."
"Det är rätt vanligt att man är föräldralös när man är åttiotvå år, men när man inte har vare sig mamma eller pappa kan man faktiskt känna sig väldigt ensam oavsett hur gammal man är."
"Han hade inte kunnat se bättre ut om han så hade varit haggans riktiga barnbarn med äkta haggblod i ådrorna, det var de övernes om allihop."
"Ljuset blinkade till och slocknade. Ett iskallt vindrag kändes i salen. De hörde en åskknall, och så blev det dödstyst."
"Bönor är ofta förtrollade, och de här var oerhört magiska."
"En mås skrek och kretsade över skorstenarna, och solen glimmade i den bländvita fjäderdräkten."
"Iglar hängde i hans gula tår och en bärfis bodde i vänstra näsborren."
"När en prinsessa svävar i fara måste något göras. Den regeln är bindande för alla ovanliga."

Den här boken innehåller alla ingredienser som passar in i en saga, plus lite till. En prinsessa som försvinner, en föräldralös pojke som ska hjälpa haggan (en slags häxa) att rädda prinsessan, en fruktad jätte som bor på ett stort slott, förvandlade djur, troll m.m. Allt detta är spetsat med lite humor. Handlingen utspelar sig både i London och i en sagovärld.
Eva Ibbotson, 1925-2010, har skrivit flera böcker om häxor och spöken och fått många priser för sina böcker. Hon har bland annat skrivit Den stora spökräddningen och Hemligheten på perrong 13. Det här är dock min första bekantskap med Ibbotson men det kommer troligtvis inte bli den sista. Jag tycker att den här passar utmärkt som högläsning från 8 år och även hennes andra böcker verkar passa bra som högläsning.

Första meningen i boken: "De flesta vill helst vara torra om fötterna."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Originaltitel: The Ogre of Oglefort
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Berghs
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201103
Antal sidor: 223
ISBN10: 9150218611
ISBN13: 9789150218619

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Boklus och Ge oss boken

På engelska:


Inbunden
Häftad

Inga kommentarer: