söndag 2 maj 2010

Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Renée Michel är änka och arbetar som portvakt i ett av de fina kvarteren i Paris. Hon utger sig för att vara en tråkig outbildad portvakt och försöker till varje pris hålla den fasaden uppe. Men egentligen är hon mycket intelligent och älskar konst, musik, filosofi och litteratur. Hennes katt till exempel heter Leo efter den ryske författaren Leo Tolstoy. Hennes enda väninna är en portugisisk kvinna som städar i fastigheten.
Paloma Josse är en tolvårig flicka som bor i samma hus. Även hon är mycket intelligent och ensam. Hon försöker att inte visa att hon är så intelligent vilket inte är så lätt. Hon funderar mycket över meningen med livet och döden. Tillslut bestämmer hon sig för att ta sitt liv på sin trettonårsdag.
Men en dag så flyttar den japanske affärsmannen Kakuro Ozu in i huset. Både Renée och Paloma blir goda vänner med Kakuro. Tack vare Kakuro så upptäcker Renée och Paloma att de har mycket gemensamt och en sällsynt vännskap växer fram mellan de båda.

Det här är en bok som jag hellre hade velat läsa än lyssna på, inte på grund av uppläsaren utan för att det är en bok som man vill läsa ett stycke och fundera lite och eventuellt läsa om det. Är man intresserad av filosofi och finkultur så  är det här en bok man bara måste läsa.

Originaltitel: L'élégance du hérisson
Översättare: Marianne Öjerskog
Uppläsare: Kerstin Andersson
Översättare: Helén Enqvist
Förlag: Ordfront Ljud AB
Utgiven: 200904
ISBN10: 9186223151
ISBN13: 9789186223151

2 kommentarer:

Linnea sa...

Jag är jättesugen på att läsa den här boken! :)

Emma sa...

Sa sugen pa den har! Den verkar vara sa bra!