torsdag 19 april 2012

It´s so easy (och andra lögner) av Duff McKagan

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"På hippa jättefester tenderar jag att börja känna mig som den medelålders tönten i sammanhanget, och då kan det ibland kännas mest bekvämt att bara stå och prata om musik med diskjockeyn."
"Ett föga känt faktum om medlemmarna i Guns N´Roses: vi dansar."
"Mitt hus i Los Angeles förpestades av stanken från min förfallna kropp."
"Det går blixtsnabbt. Livet alltså. Endast de allt djupare linjerna i mitt ansikte säger mig att jag har levt ett tag."
"När jobben försvann vällde heroinet in för att fylla det vakuum som hade uppstått i folks liv."
"Jag vet bara att när en missbrukare väl har öppnat portarna så väntar en mörk och skrämmande resa."
"Vid 1984 års mitt hade jag alltså hunnit förlora min flickvän sedan lång tid, min bäste vän och mitt viktigaste band, allt på grund av heroinet."
"Först tänkte vi: Wow, tänk att dra in så mycket pengar på sin musik att man har råd med ett eget hus! Sedan söp vi skallen i bitar."
"Det kändes som om jag hade lämnats att simma mot strömmen i en värld som hela tiden blev mörkare och mörkare."
"Jag började känna mig som ett djur på zoo: djungelns konung instängd i en bur."
"Mullret från tiotusentals människor på väg att bli arga är ett lågt ljud som tränger sig igenom väggar och får byggnadsgrunden att vibrera, till exempel under fötterna i en loge."
"Med själen menar jag nu inte mitt humör, utan just själen - min kropp var så sabbad av missbruk att själen var allt som höll mig flytande, allt jag hade kvar."
"När jag nu höll på att göra något åt mitt liv kände jag att jag behövde läsa."
"Om jag ännu inte hade hittat min plats i världen så hittade jag åtminstone platser och tankar och människor som jag kunde relatera till, förakta och se upp till i dessa fantastiska böcker."
"Jag antar att jag redan från start hade köpt myten om att det var glamoröst att uppträda packad. Så gjorde ju alla mina idoler, inte sant?"
"Men droger och beroende dröjde sig alltid kvar i skuggan och smög sig på en om man inte alltid var på sin vakt. I samma stund som man tycker sig få lite andrum måste man vara dubbelt så vaksam."
"Kanske handlade det inte ens om döden. Kanske handlade det om livet och vad man gör av det."

Man behöver verkligen inte vara något Guns N´Roses fan för att uppskatta den här boken, det kan jag själv skriva under på. Det här är verkligen en oerhört bra biografi av den före detta basisten i GNR. Första halvan av boken handlar mycket om de olika band Duff spelade i och hur GNR bildades och allt som hände runt om dem, bland annat missbruk av alkohol och droger. Duff berättar även om alla de vänner som han mist på grund av missbruk. Andra delen handlar mer om Duffs väg ut ur sitt missbruk och den långa vägen tillbaka till det som kallas livet. Den har delen av boken är den som jag tycker är riktigt bra. Han beskriver oerhört bra hur han upplever allt och hur han känner. Jag upplevde den här delen av boken oerhört intressant eftersom man får följa honom på sin väg till att bli nykter och även hur han får ett återfall. Men med att bli nykter innebär det så många saker som många av oss tar för givet som att till exempel gå till affären och handla nykter. Han beskriver just den händelsen med en oerhört stark känsla. Han blev inte bara fri från sitt missbruk utan tog även en examen inom ekonomi och idag är han förutom musiker även ekonomisk rådgivare till andra musiker. Det är inte dåligt för en kille som drack tio flaskor vin om dagen och för att klara det var han tvungen att ta kokain för att nyktra till för att kunna dricka mer. Betyget på boken drogs ner av att jag tyckte att det som handlade om hans musikkarriär kändes väldigt rörig och det kan i för sig bero på att han inte minns allt lika klart på grund av alla droger eller för att jag inte är så väl insatt i de olika banden m.m. Men i alla fall en oerhört stark självbiografi som jag rekommenderar varmt.

Första meningen i boken: "Jag har känt många pundare."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Översättare: Christian Ekvall
Förlag: Ica Bokförlag
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201110
Antal sidor: 382
ISBN10: 9153436326
ISBN13: 9789153436324

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
Autumleaf och Mitt i smeten

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Detta är, vid sidan om Nikki Sixx Heroin diaries den bästa rockbiografin jag läst.

Cicci sa...

Ulrika: Har inte läst Heroin diaries än, men ska se till att göra det. :-)