lördag 16 mars 2013

Årets arbete med Bokjuryn 2012

I år har vi fortsatt med vårt arbete med klassens blogg. Förra året skrev eleverna recensioner på böcker de läst. I år gör vi bokvideos! Kika in på klass 5c blogg här.

Vi startade i början av november och alla elever hade som mål att läsa minst tre olika böcker och göra en uppgift efter varje utläst bok. De fick en mapp och ett A4 ark med uppgifter på. När de läst en bok så valde de någon av uppgifterna att göra. Exempel på uppgifter har varit att skriva ett nytt slut, skapa en ny framsida respektive baksida eller göra en serie av boken. På A4 arket skrev de sedan ner titel, författare och antal sidor vid den uppgift de gjort.

Bokvideon har varit bland det sista som eleverna ska göra, alla ska göra minst en hade vi som mål. Först har de skrivit ett manus och därefter har de tränat tills de känner sig säkra och tillslut har de spelat in sin video.

När en elev har läst en bok och därefter gjort en uppgift ritade vi in antal utlästa sidor i ett diagram. Det här momentet har eleverna verkligen uppskattat för där ser de hur mycket de läst. Hos vissa blev det även som ett litet tävlingsmoment, men på ett positivt sätt. De har varit väldigt noga med att få dit sina staplar när det gjort sina uppgifter.

Arbetet går nu in i sin slutfas och det är snart dax att rösta på vilka böcker som de har tyckt bäst om. Tänkte återkomma med vilka böcker som kom i top tre i vår klass. Vi ska även göra en utvärdering om vad eleverna har tyckt om den här formen av arbete med skönlitteratur.

Under arbetet med Bokjuryn 2010 arbetade jag med en åk 2:a. Läs mer om vad vi gjorde här.

Inga kommentarer: