söndag 28 juli 2013

The Vampire Lestat av Anne Rice

Köp den på Adlibris,
Bokus eller CDON
Lestat vaknar upp, efter att ha legat i dvala, 1984 och upptäcker att Louis har berättat sin historia för en journalist och att den kommit ut som bok. Han läser den och blir inte glad över hur han framställs. Alla har hört talas om vampyren Lestat och efter uppvaknandet ser han till att anpassa sig till  hur samhället är nu. Han blir sångare i ett rockband, The Vampire Lestat. Så börjar boken och den slutar även 1984. Men däremellan tar berättelsen även med oss tillbaka till 1700-talets början i Frankrike innan Lestat blir vampyr. Hur han och hans närmsta vän Nicki lämnar sina familjer och hem för att finna lyckan i Paris. Lestat vill bli skådespelare och Nicki musiker. Vi får följa Lestats förvandling till vampyr, vid 21-års ålder, och hans första möte med Armad. Lestat säger sig vara en rebell, både som människa och vampyr, och han bryter mot oskrivna regler för att bland annat finna den omtalade vampyren Marius. Han tillbringar många år i Paris för att sedan leva ett kringflackande liv i Europa innan han beger sig till Egypten. Egypten är ett gammalt land med många gamla gudar och traditioner och han hoppas få svar på sina frågor om sin existens där.

Lestat ständigt sökande efter att få svar på frågor om sin existens upplever jag som ett andligt sökande. Han finner aldrig riktigt någon ro. I En vampyrs bekännelse blev jag inte särskilt imponerad av honom, här framställs han däremot på ett helt annat sätt. Han är känslig, intelligent och har stora krafter som vampyr. Som vampyr behöver han givetvis blod, men han dödar endast de som han anser är "evildoer". De kan vara mördare, hustrumisshandlare m.m. Han är en mycket intressant och komplicerad vampyr och varje år hålls en bal i New Orleans till hans ära. Dit reser människor från hela världen för att hylla sin favoritvampyr. I år kommer även Ann Rice att komma dit. Här finns mer info om den årliga balen.

Det här är andra delen i Ann Rice berömda Vampyrkrönika och berättelsen om vad som hände innan Lestat kom till New Orleans och allt det som hände i En vampyrs bekännelse. Ann Rice förmåga att skriva om vampyrer får det att kännas som om det verkligen kan vara så som hon beskriver det i boken, alltså att det skulle kunna vara sant. Boken kom ut 1985 och handlingen utspelar sig bland annat 1984 så boken är verkligen skriven i sin rätta samtid. Men den håller fortfarande och Rice Vampyrkrönika har blivit klassiker inom vampyrfiktionen. Hon blandar Egyptisk mytologi med den keltiska och lika så kan man märka av en underton av kristendomen i boken. Ann Rice böcker har lagt grunden till det mesta inom vampyrfiktionen. Vampyrerna är nu inte bara kallblodiga mördare utan har även känslor och ett samvete. Jag har som mål att läsa hela hennes Vampyrkrönika, men det får bli en bok då och då eftersom jag har så mycket annat som jag även vill läsa. Det här är ett måste för vampyrfantaster!!!

Första meningen i boken: "I am the vampire Lestat."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Förlag: Ballantine Books
Serie: Vampyr-sviten
Bandtyp: Pocket
Språk: Engelska 
Utgiven: 198609
Antal sidor: 560
ISBN10: 0345313860
ISBN13: 9780345313867

Andra upplagor:

Inga kommentarer: