söndag 13 oktober 2013

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman

Bok info

Genre: Kriminalroman
Serie: Karin Adler #1
Utgiven: 2012-05
Uppläsare: Mirja Turestedt
Förlag: Damm förlag
Köp den på: Adlibris, Bokus eller CDON

Handling

Det var som om murbruket inte längre orkade bära den tunga hemlighet som stenhuset så länge bevarat. Innanför väggen fanns ytterligare ett rum som en gång hade tillhört fyrmästarens familj. I dunklet därinne låg en människokropp. Ansiktet var vänt mot dem som om de varit väntade.
På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska återbördas till sin ursprungliga plats. Det är april och invigningen närmar sig.
Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom vilar kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.
Karin Adler, vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Det blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Allt medan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad? (Text från Adlibris)

Mina tankar

Det är en otrolig skillnad på att lyssna på en ljudbok eller att läsa boken själv. Uppläsaren hade varit helt okej om hon inte hela tiden måste förvränga rösten eller försökt härma dialekter, det blir bara misslyckat. Det drog verkligen ner betyget rejält. Själva berättelsen är väl hyfsad, men personlig tycker jag det är oerhört tråkigt att man listar ut tidigt i boken hur det kommer att sluta på ett ungefär, vilket jag gjorde. Själva brottet/mysteriet och dess omständigheter var sådär. Det jag gillar är att det är en mysig roman med många miljöbeskrivningar om Marstrand (som ligger utanför Göteborg) och trevliga karaktärer. Jag gillar både Karin och hennes äldre kollega Folke, som även är en språkpolis och påpekar när folk säger fel. Jag tror att jag ska ge Ann Rosman en chans till, men då får det bli med en vanlig bok.

Mitt betyg: ♥ ♥+

Läs vad andra bloggare skrivit om den:
...och dagarna går, Boklysten, ...med näsan i en bok, En bok om dagen och Bokföring enligt Monika

Finns även i andra format:

3 kommentarer:

Anna sa...

Jag drömmer om att åka till Hamneskär en gång. Fyren är ju nyrenoverad och hamnen öppen på sommaren.

Cicci sa...

Var många år sedan jag var på Marstrand och skulle mer än gärna åka dit igen!

Lena sa...

Läste denna som vanlig bok och gillade Rosmans stil. Upplägget lite som i Läckbergs böcker men aningen bättre tycker jag. Skall absolut läsa fler av hennes böcker!