lördag 17 april 2010

Dödergök av Katarina Wennstam

Maria och Tobias flyttar in med sin lilla dotter i ett radhus som de köpt för ett bra pris. Huset har stått tomt en lång tid innan de flyttade in. Snart märker de att grannarna beter sig lite avvaktande. Det dröjer inte länge innan de får veta varför. När de börjar renovera huset så upptäcker det bland annat blod bakom en golvlist. Det visar sig att kvinnan som bott i huset tillsammans med sin sambo blivit misshandlad under flera år av sin sambo, som är polis. Kvinnan är nu död och mannen sitter i fängelse. Maria är en arbetslös journalist och blir mer och mer besatt av kvinnan som tidigare bott i huset. Hon börjar med lite privata efterforskningar och sanningen som rullar fram är fruktansvärd.
Parallelt i handlingen så sker ett så kallat misstänkt hedersmord där vi får följa kommisarie Mats Hjörne och åklagare Madeleine Edwards kamp mot rättvisan.

Denna bok ingår i Katarina Wennerstams trilogi om mäns våld mot kvinnor. Den första delen Smuts handlar om trafficking och sexhandel. Den andra delen Dödergök handlar om polisers våld i hemmet. Den tredje delen Alfahannen handlar om sextrakasserier och våld i filmbranschen.

Angela Kovács är uppläsare av boken och Magnus Krepper är uppläsare av jag-personen i boken. Det är första gången jag har lyssnat på en ljudbok med två uppläsare men det är riktigt bra då Magnus bara är med då och då och Angela läser själva berättelsen.
Katarina tar upp viktiga händelser som kvinnomisshandel och så kallade hedermord och försöker att beskriva dem från både offret och förövarens sätt att se på det hela. Det som är det hemska i boken är att det händer här runt om kring oss just nu och Katarina lyckas bra med att beskriva det tycker jag. Lite svårt att sätta in boken i en genre tycker jag allt. Är det en deckare, samhällsskildring eller spänningsroman?  Helt klart en mycket läsvärd bok.

Uppläsare: Angela Kovács
Uppläsare: Magnus Krepper
Förlag: Bonnier Audio
Utgiven: 200810
ISBN10: 9173482021
ISBN13: 9789173482028

Inga kommentarer: