torsdag 1 april 2010

Efter attentatet av Yasmina Khadra

Amine arbetar som kirurg på ett sjukhus i Israel. En dag spränger en självmordsbombare en restaurang i närheten. Flera människor dör och många blir svårt skadade. Amine kämpar hela dagen för att rädda livet på de överlevande. När han väl kommer hem stupar han i säng och somnar, men blir väckt av telefonen. Det är hans vän Naveed , som är polis, han ber honom att komma tillbaka till sjukhuset. Amine åker tillbaka till sjukhuset och det visar sig att det inte är som kirurg han är ditkallad utan som privatperson. Han tvingas identifiera sin döda hustru som visar sig ha omkommit i attentatet. Men hur kunde det ske? Hon skulle ju vara hos sin moster? Vad gjorde hon i restaurangen? Det visar sig snart att polisen misstänker att det är Amines fru som är självmordsbombaren. Nu börjar Amines kamp om att förstå vad som har hänt. Är det möjligt att hans hustru är en självmordsbombare?

Yashmina Khadra är en pseudonym för Mohammed Moulessehoul. Han är uppvuxen i Algeriet där han gett ut flera böcker, men under åttiotalet krävde militären att få läsa och censurera hans böcker. Detta ledde till att han tog sig sin hustrus namn till pseudonym. Han är numera bosatt i Frankrike.

Boken är intressant då det känns som den likaväl kunnat bygga på verkliga händelser. Det är dock en fiktiv berättelse men den känns högst aktuell då det dagligen sker bombdåd runt om i världen. Boken är bra och relativt lättläst. Jag har även läst Sirenerna i Bagdad av samma författare och som jag faktiskt tyckte var mycket bättre.

Originaltitel: L´attentat
Översättare: Ragna Essén
Förlag: Alfabeta
Bandtyp: Pocket
Utgiven: 200704
Antal sidor: 222
ISBN10: 9150107933
ISBN13: 9789150107937

Inga kommentarer: