söndag 18 april 2010

Judaskyssen av Anna Grues

En dag så står den unge och snygge Jakob Heurlin i skolans ateljé där Ursula Olesens jobbar som konstlärare. Hon blir vansinnigt förälskad i honom och han i henne. De inleder en romans och för Ursula så verkar det för bra för att vara sant. Hela tiden gnager det i henne om det verkligen är äkta kärlek. Jakob är ung och snygg medans hon är en medelålders konstlärare. Efter ett halvår börjar Ursula i alla fall att tro att det verkligen är äkta och hon anförtror honom att hon har vunnit en massa pengar. Hon har tidigare inte nämnt det för någon annan än sin dotter. Tillsammans med Jakob så börjar de planera att starta ett hotell i Nice. Jakob skall åka ner i förväg med deras advokat  och så skall Ursula komma senare. I samma sekund som hon vinkar av honom från flygplatsen så förstår hon att hon blivit lurad. Hon har aldrig känt sig så förödmjukad någon gång i hela sitt liv. Hon vill inte gå till polisen. Ursula mår väldigt dåligt och blir mer och mer deprimerad. En av hennes elever Laura vänder sig till sin pappa Dan Sommerdahl och ber honom att hjälpa Ursula. Han åker och träffar Ursula och hon anförtror sig åt honom och han bestämmer sig för att föröka hjälpa henne. Dan har börjat gå under smeknamnet ”Den skallige detektiven” sedan han lyckats lösa ett fall med två unga döda kvinnor (i den tidigare boken). Det visar sig att den snygge Jakob har lurat en hel rad med kvinnor tidigare. Dan tar hjälp av sin bäste vän kriminalkommissarien Flemming Torp som just nu arbetar med ett brutalt mord. Båda fallen verkar hänga samman och leder dem till sekten ”Herrens hus”.

Judaskyssen är den andra fristående delen i serien om Dan Sommerdahl och hans bästa vän, kriminalkommissarien Flemming Torp. Den första delen heter på danska Dybt at falde och är inte översatt till svenska (än) tyvärr. När man läser Judaskyssen så förstår man att det har hänt saker tidigare som har påverkat personerna i romanen och tyvärr så stör det mig lite att jag inte riktigt vet vad som hänt. Jag gillar att läsa böcker i den ordning som de skall läsas, även om varje bok är en avlutad episod.

Den här boken gillade jag verkligen. Jag har tidigare inte läst någon deckare som utspelar sig i Danmark förut. Boken är spännande men har inte en massa cliffhangers utan helt enkelt en bra handling som gör att man vill läsa mer hela tiden. Hoppas att de andra böckerna som Anna Grues skrivit blir översatta till svenska, för jag kommer i alla fall garanterat att läsa dem.

Originaltitel: Judaskysset
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Piratförlaget
Bandtyp: Inbunden
Utgiven: 201004
Antal sidor: 389
ISBN10: 9164202925
ISBN13: 9789164202925

Inga kommentarer: