fredag 29 april 2011

Kärlek: hur du förbättrar din förmåga till kärleksfulla relationer av Dalai Lama

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Att vara människa är grundläggande, den grund som vi alla vilar på. Du föds som människa, och det kan inte ändras på så länge du lever."
"Kärlek, medkänsla och omsorg om andra är verkliga källor till lycka."
"Bara genom vänlighet och kärlek kan sinnesfrid uppstå."
"Genom din vänlighet mot andra öppnas ditt sinne och hjärta för frid."
"Att klä sig som munk eller präst och tala om Gud men tänka egoistiskt är inte någon religiös handling."
"Målet är att i vårt hjärta odla den omsorg en hängiven mor känner för sitt barn och sedan rikta den mot fler och fler människor och levande varelser."
"Eftersom sinnet till sin grundläggande natur är ljust och upplyst har vi alla den utrustning som är nödvändig för att nå upplysning."
"Om du äter för mycket kan din sömn vara kompakt och tung, nästan som döden."
"Vi har också alla någon grad av medkänsla, och vi har alla en intelligens som skiljer mellan gott och ont."
"Icke dygniga attityder som hat och högmod genereras alltid, hur starka de än är, enbart med bistånd och stöd från okunnighet."
"Himlen fanns där innan molnen samlades, och den kommer att finnas kvar när de är borta. Den finns kvar också när molnen verkar täcka varenda centimeter av den himmel vi ser."
"När du ser mot framtiden finns det ingen anledning till att en fiende måste förbli en fiende och en vän förbli en vän. Vänner, ovänner och neutrala personer är jämlika därför att de kan byta från en roll till en annan."

Budskapet är givetvis helt underbart och alla andra kärleksfulla insikter som Dalai Lama delger oss. Dock är boken indelad i olika steg och jag är lite "allergisk" mot böcker som är indelade på det sättet. De är givetvis jättebra om man skall studera boken och göra alla meditationer i den ordningen som de är skrivna, men det är som sagt inget för mig. Det finns många förslag och tips på meditationer för att uppnå kärleksfulla relationer och följer man de sju stegen så kommer man säkerligen uppnå det Jag kommer troligtvis slå lite i boken då och då för att läsa om något tips han ger.

Första meningen i boken: "När jag talar om kärlek och medkänsla talar jag inte som egenskap av buddhist, eller som tibetan, eller som Dalai lama."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Originaltitel: How to Expand Love
Översättare: Birgitta Karlsson
Förlag: Ica Bokförlag
Bandtyp: Pocket
Utgiven: 200801
Antal sidor: 175
ISBN10: 9153430573
ISBN13: 9789153430575

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

men han är ju inte ens gift... ;)

Cicci sa...

:-)Så sant... Fast boken handlade mer om kärleksfulla relationer till sina medmänniskor.