tisdag 5 april 2011

Råttpojken av Philip Pullman

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Det stod en liten pojke i månskenet och han var klädd i en pageuniform. En gång i tiden hade det varit en mycket prydlig uniform, men nu var den väldigt sliten och fläckig och pojkens ansikte var smutsigt och fullt med skrubbsår."
"Bob knäckte ägget i stekpannen och Roger tappade hakan när han såg vitan fräsa och bubbla och den gyllene gulan, som glänste i mitten."
"Folk med brutna ben eller som fastnat med huvudet i kastruller satt och väntade på att få bli omhändertagna, medan läkare i vita rockar ilade omkring och lyssnade på hjärtslag eller tog tempen, och sköterskor tömde pottor eller plåstrade om skärsår och skrubbsår."
"Skolan var en stor byggnad som luktade barn."
"Det kusliga skenet från en svag gatlykta kastade ett skimmer över några övervuxna gravar och spräckta gravstenar."
"Det var en röst som lät som citronmarmelad med alldeles för lite socker i."
"De flesta människor är slarviga, och tjänstefolket är särskilt slarvigt. De är inte så förtjusta i sina herrar och anstränger sig inte i onödan."
"Alla sorters bubblande och gurglande och pruttande ägde rum i hans mage när kaskaden av vatten mötte de torkade bönorna och riset och skvalpade runt bland spagettibitarna."
"Men hans näsborrar fångade upp en behaglig doft, som av blommor."
"Världen utanför var en besvärlig plats, men varma smörgåsar, tillgivenhet och ett gott hantverk gjorde livet tryggare."

Den här boken handlar om en liten pojke som har varit en råtta och om hans upplevelser. Den känns mest lämpad för 8-9 åringar tycker jag. Boken har en del illustrationer och mellan kapitlen så kommer det upp "Dagens dumheter" som är utdrag ur en tidning. Som vuxen läsare så ser jag den mest som en samhällskritisk berättelse. Rättsystemet är inte riktigt säkert, pressen skriver vad som helst som folket tror på och kungahuset vill göra om prinsessan, vilket kan syfta på att hon inte duger som hon är. Vem är då prinsessan? Prinsessan Diana givetvis, på bilden på första sidan så ser det ut som en kopia av Prins Charles. Boken har flera ankytningar till andra litterära texter, så som t.ex. Pinnochio, Oliver Twist och givetvis Askungen.
Jag har tidigare skrivit om Råttpojken här.

Första meningen i boken: "Gamle Bob och hans hustru Joan bodde bredvid torget i det hus där hans far och farfar och farfars far hade bott före honom."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Förlag: Opal
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 200008
Antal sidor: 175
ISBN10: 9172709359
ISBN13: 9789172709355

Inga kommentarer: