torsdag 14 april 2011

Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbol

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Men den där dagen hade varit en en riktig lortdag ända sedan jag steg upp."
"Sedan började stora, tunga regndroppar plaska i marken, och då kunde jag inte längre låtsas som om jag stod och lapade solsken."
"Det var något oerhört tröstande med ett sådant stort, varmt djur, som struntade i att man hade skämmarögon."
"Då skickar man bud efter en skämmare. För det finns människor som kan göra onda handlingar utan att känna skam. Och det finns människor som kan dölja sin skam för sig själva och hitta på en  mängd goda ursäkter, ända tills de tror att de har varit i sin fulla rätt att göra andra ont."
"En hög svart häst blev synlig ute på vägen. Ryttaren såg också hör och mörk ut i svarta skinnkläder och mörkblå slängkappa."
"Den sena eftermiddagssolen glitttrade i åar, insjöar och sandbankar och i havet, som man just började kunna se. Men Dunarkklippan stod svart coh fyrkantig med vassa kanter och såg märkvärdigt skräckinjagande ut."
"Men den var något som var mycket värre än en mardröm. Den var verklig."
"Och blicken var den blick, och rösten den röst, som förut fått rövare och mördare att krypa ihop av skuldkänsla och be om ett välförtjänt straff."
"Månen sken på ena sidan av hans ansikte, och hans ögon var så mörka att de såg ut som hålor."
"När den gled ut från skuggorna i månens bleka sken i blänkte fjällen som pärlemor, och den långa, långa kroppen gled fram i glittriga slingor som en flod i månskenet. Man kunde se den kluvna tungan slank ut och in i gapet, som om den smakade på luften hela tiden."

Den här boken handlar om Dina som är elva år och som ärvt sin mors gåva. När hon ser in i andra människors ögon ser hon det de skäms för, hon är Skämmerskans dotter. Boken tycker jag riktar sig mer till 12-14 åringar trots att huvudpersonen endast är 11 år. Boken känns ganska mörk och miljön påminner om medeltidsmiljö. Jag tycker om boken och kan tänka mig att läsa de andra böckerna i serien, för givetvis finns det en fortsättning. Andra delen heter Skämmartecknet och tredje och avslutande delen heter Ormens gåva. Jag har tidigare skrivit om Skämmerskans dotter här.

Första meningen i boken: "Strängt taget var det väl inte Cillas fel att jag blev biten i armen av en drake."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥

Översättare: Karin Nyman
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Skämmerskans barn 1
Bandtyp: Kartonnage
Utgiven: 200508
Antal sidor: 211
ISBN10: 9129662699
ISBN13: 9789129662696

2 kommentarer:

enligt O sa...

Hej Cicci! Försöker maila dig om bloggstafetten, men får dem tillbaka. Har du lust att slänga iväg ett mail till mig så får du info om lördag.

Vicky sa...

Jag hittade också Kaaberböls böcker genom utbildning och började sedan läsa dem högt för min 8 åring (nu är vi på 3:an) som verkligen älskar dem!