lördag 23 april 2011

Semesterläsning

När jag skall åka på semester så vill jag gärna läsa om platsen jag är på i skönlitterär form. Det är en häftig känsla att vara på platsen där handlingen utspelar sig. Jag har här sammanställt en lista över populära resmål och lagt in böcker om resemålet. Texterna är hämtade från förlagen.

Barcelona

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Julián Carax? När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.

Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Barcelona på 1920-talet. De fördömdas stad.
Den unge David Martín har bosatt sig i ett gammalt förfallet tornhus i stadsdelen El Raval. Han arbetar som journalist men skriver också skräckromantiska berättelser och är på väg att slå igenom som bestsellerförfattare. Men allt blir inte som han tänkt sig. Hans liv förmörkas av en olycklig kärlekshistoria. Och det kontrakt han tecknat med förläggarna Barrido och Escobillas visar sig vara ett slavkontrakt.
En dag får David ett brev, med ett lacksigill i form av en ängel, från en mystisk man som kallar sig Andreas Corelli. Han påstår sig vara förläggare och ger David ett erbjudande som han inte kan motstå: han vill att David ska ägna ett år åt att skriva en bok åt honom, en bok av ett slag som världen aldrig tidigare skådat. I utbyte ska han få en stor summa pengar - och kanske något annat…
Är det djävulen eller en ängel som David ingått avtal med? Corelli tycks dyka upp överallt i hans liv, och tycks veta allt om honom.
I det hus där David slagit sig ner har det tidigare bott en annan författare, som ingått samma avtal med Corelli som David - och som sedan hittats död, kanske mördad. David börjar forska i fallet - och är snart fångad i en gåtfull och mardrömslik labyrint ur vilken det inte tycks finnas någon utväg.

Katedralen vid havet av  Ildefonso Falcones
Köp den på Adlibris
eller Bokus
1300-TALETS BARCELONA är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria. Katedralen vid havet är en storslagen äventyrsroman för alla och den har redan tagit Spanien, Italien och Nederländerna med storm. Nu introduceras den i övriga Europa samt i USA.
Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge och på hans flykt från ett liv i fattigdom till samhällets högsta topp när han drygt femtio år senare som rik man är med och inviger katedralen. Katedralen vid havet är ett fantastiskt porträtt av 1300- talets Barcelona och Katalonien. Historiska fakta i kombination med sociala intriger, konspirationer och kärleksöden gör detta till en bokupplevelse för alla. Boken har sålt i två miljoner ex i Spanien och vunnit ett flertal priser, däribland det prestigefyllda italienska priset Giovanni Boccaccio för bästa utländska författare 2007 samt 2007 års Qué Leer-pris för bästa spanska bok.

Egypten
 
Kärlekens väv av Ahdaf Souief
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Kärlekens väv är berättelsen om två berättelser som är intimt sammanflätade. Lady Anna Winterbourne reser till Egypten år 1900, då hon nyligen blivit änka. Där möter hon Sharif Pasha al-Baroudi, en egyptisk nationalist av börd. För Sharif representerar Anna i förstone det kolonialistiska England med dess falska välvilja och vulgära högfärd. För henne står Sharif för det äkta, hemliga Egypten - ett Egypten som är fördolt för hennes likgiltiga landsmän. De blir förälskade i varann, dock med viss ängslan. De gifter sig, men kommer Anna att kunna bli en österländsk hustru? Och kommer omvärlden, den ogina verkligheten präglad av historia och politik, att ge dem en chans att försöka?
Dessa frågor har också stark aktualitet för hjältinnan i bokens andra berättelse, den om Isabel Parkman, en frånskild amerikanska och en släkting till Anna och Sharif. 1997 träffar Isabel Omar al-Ghamrawi och blir kär. Han är en egyptier som bor i New York och som också har blodsband till Anna och Sharif. Isabel bestämmer sig för att göra en resa till Egypten. Med sig har hon en gammal familjekoffert.
I denna koffert finner Amal anteckningar och dagböcker till vilka Anna hundra år tidigare har anförtrott sin kärlekshistoria med Sharif. Amal pusslar ihop historien för Isabel, och medan den gamla historien rullas upp, skönjer man också den nya berättelsen, Isabels berättelse, med ett brett spektrum av nya samband och djup. För såväl Egypten, som för korskulturella äktenskap, har mycket förändrats sedan 1900, men mycket är fortfarande sig likt. Dagens Egypten, inser Isabel, har fötts ur gårdagens Egypten.
 
Nefertiti av Nick Drake
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Egypten, 1300-talet före vår tideräknings början. Det vidsträckta och kulturellt högtstående imperiet styrs av faraon och hans gemål, den vackra Nefertiti. De har genomfört stora förändringar, skapat en ny stad och religion som ska rensa ut i det korrupta prästerskapet och förändra samhället. Lika älskad som avskydd och beundrad, är Nefertiti omvälvningarnas självklara nav. Men alldeles innan staden och dess tempel ska invigas viskas det i staden att den mytomspunna och undersköna drottningen är spårlöst försvunnen.
Rahotep är en ung kriminalkommissarie som är omtalad för att han med okonventionella och moderna metoder mästerligt löser sina fall. Han tillkallas för att lösa mysteriet med den försvunna Nefertiti. Med den vackra utsmyckade staden som kuliss söker Rahotep febrilt efter sanningen, för han har både tiden och många av Egyptens mäktiga män emot sig. Faror och fiender lurar överallt, många ögon bevakar honom från skuggorna. Rahotep inser snart att han inte kan lita på någon. En sak är säker: lyckas han inte hitta drottningen före utsatt tid kommer han inte levande från staden.

Kreta
 
Vindarnas ö av Elisabeth Nemert
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Den makthungrande Sargon, son till den babylonske härskaren Nebukos, blir på väg till Egypten tillfångatagen och förslavad ombord på ett piratskepp. Han flyr och spolas medvetslös i land på Kreta – sagornas och myternas ö. Det Sargons upplever där förändrar för all framtid att hans syn på sig själv och sin omvärld. Vid det mytomspunna palatset i Knossos får han för första gången syn på Astarte, Kretas främsta tjurakrobat. För några svindlande ögonblick står tiden stilla … Vindarnas ö är en mäktig kärlekshistoria som utspelar sig under den gåtfulla minoiska tiden.
Vindarnas ö är en mäktig kärlekshistoria som utspelar sig under den gåtfulla minoiska tiden. Det är en omvälvande berättelse om hur hungern efter makt urholkar själen men det är också en hyllning till kärlekens förlösande kraft.
 
Spinalonga: de spetälskas ö av Arne Sundelin
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Klippön Spinalonga ligger utanför Kretas kust. Här fanns ända fram till 1950-talets slut en koloni dit spetälska tvångsförflyttas och tvingas leva ett liv i yttersta fattigdom. Apostolis är tio år när han första gången får följa med sin far ut till ön. Pappan arbetar med att leverera ved till ön och nu ska Apostolis ta över den sysslan. Mötet med de utstötta blir livsavgörande för honom. Spinalonga handlar inte bara om de spelälska utan om alla människor som stöts ut ur gemenskapen med oss andra.
 
 
 
Malta
 
Belägring: Malta 1565 : en våldsam tid, en plats för hjältar av James Jackson
Köp den på Adlibris
eller Bokus
1522 angrep turkarna Rhodos och de johanniterriddare som befann sig där tvingades på flykt. Av den dåvarande tysk-romerske kejsaren Karl V fick de mot en årlig ersättning - i form av en jaktfalk - ön Malta i förläning.
1565 angrips riddarna återigen av turkarnas enorma flottstyrka och denna gång står kampen om Malta och johanniterriddarnas fortsatta existens. Striden sträcker sig över hela sommaren och blir ohyggligt blodig. I händelsernas centrum står en ung engelsk äventyrare, riddare och pirat: Christian Hardy, en man som vet hur man hanterar vapen av alla de slag. Han är en hjälte i ordets rätta bemärkelse, som genom sin duglighet och uthållighet sporrar de andra att ge sitt yttersta för att försvara ön. Däremellan hinner han också förälska sig i Maria, överståthållarens dotter. Johanniterriddarna höll ställningarna vid sina befästningar på Malta den heta sommaren 1565 - motståndarna, den turkiska flottan ville till varje pris vinna ön. Det blev en av historiens blodigaste belägringar.

Rom

Roms portar av Conn Iggulden
Köp den på Adlibris
eller Bokus
På ett gods utanför Rom växer två pojkar upp. Gajus är son till en nobel men inte speciellt framstående romare. Han och hans fosterbror Marcus är båda begåvade och de kostas på en avancerad fostran, bland annat i stridskonst under en legendarisk gladiator. Tillsammans förbereder de sig för ett liv som krigare och ledare och för alltid väver barndomen deras liv samman. Knappt vuxna hotas deras hem av ett slavuppror och de måste slåss för sina liv. Efter att ha förlorat sin familj flyr de till Rom. De hamnar mitt i en explosiv maktkamp som hotar republikens grundvalar. Gladiatorspel och intriger i senaten, krig i främmande länder och interna politiska konflikter är alla ingredienser i romanen Roms portar som berättar den otroliga historien om mannen som skulle bli den störste romaren av alla: Julius Caesar.
Roms portar är första volymen i en historisk trilogi.

Skottland

Främlingen av Diana Gabaldon
Köp den på Adlibris
eller Bokus
Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter och som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.
Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Clarie är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten.
Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie.
Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskydddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram emot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid ...
Främlingen är den första boken i en episk kärlekssaga.

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.

Läs mer om stafetten hos följande bloggare:
och dagarna går…, Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, Tidnings Ida, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O

5 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag gör precis som du, antingen läser jag litteratur från resmålet innan jag reser eller efter jag kommit hem.

Metta Karlsson sa...

Ja det är helt klart otroligt roligt att läsa om ställen man ska till/har varit på. Jag uppskattar tex Murakami enormt mycket efter att ha varit i Tokyo.

enligt O sa...

Visst är det kul att kombinera verkliga och fiktiva resor!

Lingonhjärta sa...

Jag brukar nästan aldrig läsa litteratur från eller om ett resemål innan för jag gillar att bli lite överraskad. Efteråt däremot brukar jag tycka jättemycket om att litteratur därifrån.

Boktagen sa...

Nu betyder det att jag måste åka till Malta och Egypten, för de böckerna lät så bra! Tack ska du ha =)