söndag 24 april 2011

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Köp den på Adlibris
eller Bokus
"Hennes pappa hade köpt det där gamla huset som låg i trädgården för många år sedan. Han hade tänkt att han skulle bo där med Pippi här han blev gammal och inte orkade segla på haven längre."
"Bengt vände sig om och fick se en flicka som han aldrig hade träffat förr. En vilt främmande flicka som vågade peta på honom. Först bara gapade han en stund av ren förvåning, och sen drog ett brett flin över hans ansikte."
"Men då sa en av poliserna att Pippi minsann inte skulle tro att hon fick göra som hon själv ville. Hon fick allt lov att följa med till barnhemmet och det tvärt ändå."
"Med ett klingande skratt red Pippi ut genom porten, så att småstenen yrde om hästhovarna och skolans fönsterutor skallrade."
"Det var en varm och vacker dag i slutet av augusti. Ett päronträd som växte alldeles intill grinden sträckte sina grenar så långt ner att barnen kunde sitta och plocka de godaste små gulröda augustipäron utan större besvär. De mumsade och åt och spottade päronskrottar ut på vägen."
"På den tiden, när hon seglade på havet, brukade en av matroserna på hennes pappas båt sitta med henne på akterdäcket ibland om kvällarna och försöka lära henne skriva. Tyvärr var Pippi inte någon vidare uthållig lärljunge."

Jag är uppvuxen med Astrid Lindgrens berättelser, som så många andra i min generation. Men jag tror aldrig att jag läst första boken om Pippi tidigare. Jag har givetvis sett filmerna också så det är lite svårt att minnas vilket jag läst eller sett. I vilket fall som helst så drog jag på smilbanden flera gånger när jag läste boken t.ex. när Pippi får veta att det kostar pengar för att titta på cirkus. Hon tror att det kostar att "titta" så hon kniper ihop ögonen istället. Den här boken står till ålder 9-12 år, men jag skulle nog vilja säga att den passar bättre till barn 6-9 år. Jag har svårt att tro att det här är en bok som en tolvåring idag väljer att läsa. Den passar bra som högläsning och varje kapitel är en egen historia med en rubrik som talar om vad kapitlet ska handla om. I denna bok så nämns Pippis häst inte vid namn, vilket gör mig lite konfunderad, jag som alltid trott att han heter Lilla Gubben, men det kanske bara är i filmerna.

Första meningen i boken: "I utkanten av den lilla, lilla staden låg en gammal förfallen trädgård."

Mitt betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Illustratör: Ingrid Vang Nyman
Förlag: Rabén & Sjögren
Bandtyp: Kartonnage
Utgiven: 200302
Antal sidor: 144
ISBN10: 9129657490
ISBN13: 9789129657494

2 kommentarer:

klok som en bok sa...

Vem är Bengt? Har aldrig stött på i varken böckerna eller filmerna.

Cicci sa...

Bengt är killen som är ledaren för ett gäng killar som slår en kille som är mindre. Fanns nog ingen anledning att namnge honom i filmerna, antar jag.